MúzeumDigitárNógrád
CTRL + Y
en

Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. Ózdi és Borsodnádasdi Gyárak

Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. Ózdi és Borsodnádasdi Gyárak. "Az Ózdi Kohászati Üzemek (ÓKÜ) az észak-magyarországi iparvidék egyik legjelentősebb kohászati üzeme volt." (https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93zdi_Koh%C3%A1szati_%C3%9Czemek, 2020.06.23.)

"Az Ózdi Kohászati Üzemek (ÓKÜ) az észak-magyarországi iparvidék egyik legjelentősebb kohászati üzeme volt.

Gömörben a kohászat hagyományai sok évszázados múltra tekintenek vissza, amit a térség vasérc- és szénbányái, illetve a fában gazdag erdőségek magyaráznak. Az iparszerű vaskohászat az 1700-as évek elején, a Rákóczi-szabadságharchoz kapcsolódóan indult fejlődésnek. Az első fontos vaskohászati egyesülések a Murányi Unió és a Rimai Coalitio voltak, amelyek az 1800-as évek első évtizedében alakultak meg. A kis vállalkozások azonban ezután sem voltak igazán életképesek, és ez a termelőerők további koncentrációját igényelte. Némi késedelmeskedést és szervező munkát követően 1845-ben jött létre a Gömöri Vasművelő Egyesület, a két korábbi egyesület és néhány más vasiparos részvételével. Az új társulás Ózdon épített új gyárat, és lényegében ezzel született meg az ózdi vasgyártás. Az iparágban fokozatosan kibontakozó verseny, a hatékonyság és egyéb okok miatt szorosabb fúzióra volt szükség, és 1852-ben, immár az ózdi gyár részvételével, megalakult a Rimamurányvölgyi Vasmű Egyesület. A szervezetben az ózdi gyár fokozatosan egyre hangsúlyosabb szerepet kapott. A társaság tevékenysége felvirágzott, komoly műszaki fejlesztéseket hajtottak végre, és tiszta nyeresége pár év alatt megtöbbszöröződött." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Was used Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. Ózdi és Borsodnádasdi Gyárak
[Relation to person or institution] Frics Gyula ()
[Relation to person or institution] RMSV ()

Issued Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. Ózdi és Borsodnádasdi Gyárak
[Relation to person or institution] Szegedi Béla ()
[Relation to person or institution] Polaneczki István ()

[Relation to person or institution] Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. Ózdi és Borsodnádasdi Gyárak
[Relation to person or institution] Polaneczki István ()